Дават на Прокопиев да дупчи в Натура 2000 в земетръсната зона край Чирпан

Свързани новини

28.09.2014 16:05 1 | Прочетена (292466)

Служебното правителство даде второ разрешение за проучване и добив на шистов газ, независимо и противно на мораториума, който е приет в държавата. За това алармират с подписка жителите на чирпанското село с поетичното име Златна ливада, известно като мястото, където е разположен най-старият действащ манастир в цяла Европа Св. Атанасий.
На 26 август т.г. икономическият и енергиен министър Щонов, който стана враг №1 на народа покрай увеличението на тока, подписва разрешение за „търсене и проучване на неметални полезни изкопаеми” в землищата на селата Зетьово и Златна ливада, община Чирпан. То е дадено за две години на фирмата Каолин. Припомняме, че миналата година олигархът Иво Прокопиев продаде първо 67,32% от нея, а после общо 87%, на немската компания Кварцверке. А покрай сделката и играта с котировки на борсата 7 милиона, ако се вярва на медийно разследване, потънаха в сметки на офшорки, свързвани от разследващите журналисти включително и с президента Плевнелиев. Не е тайна, че той е близък приятел и бизнеспартньор на Прокопиев.
На пръв поглед разрешението е скандално дори само заради факта, че зоната е с изключителна сеизмична активност и допълнителното сондиране в земните недра само може да доведе до и без друго силните там земни трусове. В историята ни Чирпанското земетресение от 1928 г. е най-силното.
Още по-скандален е фактът, че Каолин отрови водата на Меричлери, където има кариера, а въпросното селище се снабдява с вода именно от Златна ливада. Най-плодородният край на България явно трябва да бъде с унищожена природа заради бизнес апетита на компанията.
Най-скандалното обаче е друго. На 31 март 2008 г. Министерството на околната среда и водите включва 8 зони в защитената територия на Натура 2000. Една от тях е наречена Марица – Първомай и в нея изрично са упоменати селата Зетьово и Златна ливада, община Чирпан, област Стара Загора. Важно е да се знае, че хора от кръга Капитал – моторите на партия Зелените, гласят границите по Натура. 
Което не пречи на култовата дата 8 декември 2010 г. екоминистърът в кабинета на ГЕРБ Нона Караджова да внесе доклад за одобряване на проект на разрешение за търсене и проучване на неметални полезни изкопаеми в Златна ливада. Явно разумни хора в тогавашното правителство се противопоставят на това.
На 30 април 2013 г., при предишния служебен кабинет, назначен от джобния на Прокопиев президент Плевнелиев, същият отхвърлен 3 години по-рано проект на разрешение е внесен за ново обсъждане. Този път от министъра на икономиката и енергетиката. Проектът получава зелена светлина.
Това е изклйчително важно, защото само месец по-късно – на 31 май 2013 г., е обявена  сделката, при която Прокопиев продава 87% от компанията Каолин на немците от Кварцверке. Сумата си заслужава усилията – 207,8 млн. 
 И така стигаме до днешна дата, когато поредният кабинет на Плевнелиев разреши унищожаването на поредната защитена природна зона у нас, след като вече го стори и в Добруджа за американска фирма, която ще дупчи за въглищен и шистов газ. 
Според запознати с кашите в Каолин, поради опасността съдът да отнеме правото на концесия в Меричлери, дадена от акционера в компанията и министър на икономиката по същото време Трайчо Трайков, днес виден реформатор и радетел за законност и против задкулисието,  Златна ливада се е явила резервен вариант. Срещу погазването на всички правила, „инвеститорът се задължава да вложи около 20000 лв. и 2000 лв. в опазване на околната среда”, пише в мотивите за решението. Което щеше да бъде смешно, ако не беше трагично!
Заради изключително грозния начин, по който природата на България се търгува от държавния глава и неговите хора, подписката на хората от село Златна ливада се превръща в национална с помощта на сдруженията Български народен събор и Приятели на Русия и православния свят. 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 001 top-creditka.ru
    04.09.2021 21:55

    Хотите подобрать и оформить максимально выгодную кредитную карту под свои потребности? Тогда переходите по ссылке ниже, заполняйте поля анкеты, и мы подберем для вас максимально выгодную кредитную карту от топ 10 популярных банковскую России! газпром кредитная карта Также доступны: авто кредит, кредитную на ремонт, и ипотечное кредитование по выгодным условиям.

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |