Откриха коралова "супермагистрала" в Индийския океан

Откриха коралова "супермагистрала" в Индийския океан
18.03.2024 09:31 0 | Прочетена (172)

Кораловите рифове на Сейшелските острови са една от най-красивите и крехки екосистеми в света.

Но учените вече са открили "коралова супермагистрала", която може да бъде от ключово значение за подпомагане на тези зашеметяващи природни чудеса да оцелеят, съобщи Dailymail.

Въпреки че са разпръснати на повече от 540 000 квадратни мили (1,4 милиона квадратни километра), учените откриха, че коралите от отдалечени рифове всъщност са генетично свързани.

Изследователи от Оксфордския университет твърдят, че това е първото доказателство за огромна мрежа от океански течения, които помагат за пренасянето на кораловите ларви от риф до риф.

Констатациите идват малко след като експертите предупредиха, че кораловите рифове в Големия бариерен риф са в "сериозна опасност", на фона на най-лошото събитие за избелване в историята.

С помощта на правителството на Сейшелските острови и местните организации за управление на рифовете, изследователите събраха коралови проби на 19 различни места.

Използвайки генетичен анализ, изследователите откриха поразително ниво на сходство между различните коралови популации.

Това беше неочакван резултат, тъй като предишните океански симулации предполагаха, че трябва да има само ограничена връзка между външните и вътрешните острови.

Въпреки това, използвайки по-подробен модел на океана, изследователите откриха, че моделите на генетична връзка съвпадат тясно с моделите на океанските течения.

Това предполага, че когато кораловите ларви хвърлят хайвера си, те могат да бъдат пренесени на хиляди километри, преди да намерят нов риф, който да се засели и расте.

Д-р Ейприл Бърт, водещ автор на изследването, казва: "Това откритие е много важно, защото ключов фактор за възстановяването на кораловите рифове е снабдяването с ларви".

Изследователите открили, че коралите, които се размножават на отдалечената Алдабара, са се разпространили на запад към източното крайбрежие на Африка чрез източноафриканското крайбрежно течение.

Оттам коралите ще бъдат пренесени на север по крайбрежието толкова далеч, че някои в крайна сметка ще достигнат Южното екваториално насрещно течение, което ще ги отведе обратно на изток към вътрешните острови на Сейшелските острови.

 Изследователите смятат, че това откритие може да бъде от жизненоважно значение за бъдещото опазване на кораловите рифове на Сейшелите.

Сейшелските рифове вече са опустошени от масивни избелващи събития, при които промените в температурата или светлината убиват огромни количества корали.

През 1998 г. едно особено опустошително събитие уби 90% от живите корали.

В своята статия, публикувана в Scientific Reports, изследователите пишат: "Прогнозите за дългосрочното му оцеляване са мрачни, като избелването се очаква да се превърне в ежегодно събитие в рамките на следващите 15 до 40 години".

Въпреки това, външните острови на Сейшелските острови изглежда са по-малко засегнати от избелването, което предполага, че те може да са дом на по-устойчиви на белина видове.

Ако тези видове могат да пътуват през Coral Superhighway до вътрешните острови, тогава те биха могли да попълнят поне част от рифа.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |