Замърсяване на водните басейни трови природата в цяла Европа

15.04.2019 11:12 0 | Прочетена (1017)



Европа е изправена пред мащабна криза заради повсеместно замърсяване на водите. Ново проучване на Грийнпийс разкри, че европейсите водни басейни изобилстват от пестициди и антибиотици. Концентрацията на тези вещества се увеличава с тревожна скорост. Това застрашава живота на дивите животни и прави микроорганизмите по-устойчиви на лекарства, съобщава Greentech.bg.

Проучването, проведено от лаборатория в Университета в Ексетър, е установило наличието на 100 пестицида и 21 варианта на лекарства в 29 различни вида водоизточници, разпространени из цяла Европа. Общо 10 европейски държави, включително Великобритания, са били включени в изследването. Около половината от водните пътища са показали нива на пестициди, които са над пределно допустимите граници. Една четвърт от откритите вещества са забранени.

Учените са установили, че високите нива на замърсяване са създали „коктейл“ от опасни химикали, които биха могли да имат опустошителни резултати. Предишни изследвания нееднократно са свързвали пестицидите с намаляването на популацията на различни насекоми и съответно на птиците, които поглъщат вредните химикали след изяждането на насекомите.

„Значението на новата ни работа е да демонстрираме разпространението на биологично активни химикали по водните пътища в цяла Европа“, сподели ученият от Грийнпийс Пол Джонстън. „Има потенциал за мащабни екосистемни ефекти.“

Това, разбира се, не е първото проучване, което говори за високи концентрации на пестициди и антибиотици във водните пътища. Няколко проучвания през предишните години са показвали подобни „находки“. Затова учените призовават фермерите в цяла Европа да използват по-малко пестициди из земята си.

Ако земеделските производители се вслушат в предупрежденията, а компаниите предложат по-екологични продукти, учените все пак са оптимисти, че можем да ограничим замърсяването на водите през следващите години.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |